Zwangerschapsmythe

Welke zwangerschapsmythe wil jij graag ontzenuwen?

Je bent zwanger, helemaal in je nopjes vertel je het aan familie en vrienden. Iedereen zal tijdens je zwangerschap je goed adviseren, maar wat moet je er van gaan geloven? Om je op weg te helpen met je zwangerschap hebben wij 9 mythes op tafel gelegd. Welke zwangerschapsmythe is correct? Wat klopt er helemaal niet?

ZwangerschapsmytheZwangerschapsmythe 1: 3 gezonde maaltijden per dag.

Vele mensen raden je aan om 3 grote, gezonde maaltijden te eten. Maar eigenlijk is het beter om 6-7 kleine, gezonde maaltijden te eten. Eet gevarieerd en eet voeding die alle voedingsstoffen voor jou en je baby bevatten.

Zwangerschapsmythe 2: Een grote buik betekent een grote baby.

Dit klopt niet. De omvang van je buik hangt gedeeltelijk af van de grootte van de baby. Deze elementen hebben een grotere impact: Het hoeveelheid vruchtwater, buikspierweefsel en de houding.

Zwangerschapsmythe 3: Je mag je haar niet kleuren

Dit is waar maar ook niet waar. Sommige gynaecologen zeggen dat het geen probleem is om je haar tijdens de zwangerschap te kleuren. Andere zeggen het tegenovergestelde. Het wordt niet aanbevolen om producten zoals ammoniak te gebruiken maar het is niet verboden. Je kunt altijd biologische of kruidenproducten gebruiken als je geen haarverf met ammoniak wilt gebruiken.

Zwangerschapsmythe 4: Na een bepaalde leeftijd kun je geen kinderen meer krijgen

Veel vrouwen hebben het moeilijk om zwanger te worden na hun 40’ste. Het is niet onmogelijk maar de vruchtbaarheid van een vrouw wordt minder als ze ouder worden.

Erika, gynaecoloog en moeder van 1 kind, vertelt dat ze het zeer moeilijk vindt als er stellen die wat ouder zijn problemen hebben met zwanger worden. Sommige vrouwen zijn verbijsterd en wanhopig dat ze niet zwanger kunnen raken. Ze raadt patiënten dan ook aan om meteen te proberen als ze zeker weten dat ze kinderen willen.

Zwangerschapsmythe 5: De navelstreng rond je baby als je armen naar boven doet

Marijke is verloskundige en krijgt veel vragen over deze oude zwangerschaps mythe. De navelstreng kan rond de nek van de baby zitten als je je armen naar boven doet. Dit klopt helemaal niet vertelt Marijke. Het enige dat kan gebeuren is dat jij je balans verliest (als je zwanger bent komt je zwaartepunt verder naar voren te liggen), maar hierdoor kan de navelstreng niet rond de baby zijn hals belanden. een kwart van de baby’s worden geboren met de navelstreng om de nek gewikkeld. Dit komt door de activiteit van de baby in de baarmoeder.

Zwangerschapsmythe 6: Niet sporten tijdens de zwangerschap

Ben je zwanger en sport je graag? Ik zal je geruststellen, je hoeft helemaal niet te stoppen met sporten tijdens de zwangerschap! Sporten tijdens de zwangerschap is juist zeer gezond. Je zult zelfs minder last hebben van die lastige zwangerschapskwaaltjes.

Zwangerschapsmythe 7: Geen medicatie

Iedereen kan zich soms wel eens zo slecht voelen dat enkel medicatie helpt. Tijdens de zwangerschap moet je natuurlijk oppassen met medicatie maar niet alles is verboden. Ga eens langs bij de huisarts of de apotheek om te vragen welke medicatie je zou mogen gebruiken.

Zwangerschapsmythe 8: Wanneer er grote veranderingen in je gezicht zijn krijg je een meisje

Deze mythe gaat al eeuwen terug. Vroeger werd er gezegd dat als je zwanger was van een meisje dat je minder mooi zal worden tijdens de zwangerschap. Het babymeisje zou je schoonheid meenemen om zelf een mooi meisje te worden.

Zwangerschapsmythe 9: Je mag niet in contact komen met katten

Kattenliefhebbers geen paniek! Er is geen probleem met jouw lieve huisdier te aaien en of te knuffelen. Het wordt niet aanbevolen om de kattenbak te kuisen. Katten kunnen de ziekte toxoplasmose verspreiden via hun ontlasting. Zo kunt u besmet geraken met deze ziekte. Toxoplasmose kan een infectie via de placenta naar de baby verspreiden en dit kan zorgen voor zenuwletsels, abnormale ogen, spontane abortus of voortijdige bevalling. Heb je een eigen moestuin en loopt de geliefde kat ook in de tuin? Was je groenten en fruit extra goed. Schil en kook ze zodat alle virusdeeltjes gedood worden.