Zwangerschapsmythe

Welke zwangerschapsmythe wil jij graag ontzenuwen?

Erika, gynaecoloog en moeder van één kind.
Het doet me altijd veel verdriet als ik stellen van achter in de dertig of begin veertig zie, die geen kinderen kunnen krijgen. Sommige vrouwen zijn verbijsterd en wanhopig dat ze niet zwanger kunnen raken. Ik raad mijn patiënten aan om als ze zeker willen weten dat ze zwanger willen worden, er niet te lang mee te wachten.

ZwangerschapsmytheMarijke, verloskundige en moeder van twee kinderen.
Ik krijg altijd vragen over de oude zwangerschapsmythe dat de navelstreng om de nek van je baby gaat zitten als je je armen boven je hoofd houdt.

Er is absoluut geen enkel verband tussen deze dingen. Door je armen boven je hoofd te houden kun je uit balans raken (als je zwanger bent komt je zwaartepunt verder naar voren te liggen), maar daardoor komt niet de navelstreng om de nek van je baby te liggen. Een op de vier baby’s wordt met de navelstreng om zijn hals geboren en dit zorgt zelden voor problemen. Dit komt door de activiteit van de baby in de baarmoeder.

Sanne, huisarts en moeder van drie kinderen.
Ik denk dat we zwangerschap vaak zien als een aandoening die moet worden behandeld, en ouderschap als een vaardigheid die moet worden geleerd. Vrouwen moeten zich realiseren dat hun lichaam bedoeld is om baby’s te krijgen en die vervolgens de borst te geven. Ze moeten het zien als een vloeiende overgang. Ouderschap moet op een natuurlijke manier uit je hart volgen. Jonge ouders moeten niet het gevoel krijgen dat ze zoveel dingen moeten leren dat ze het nooit goed doen.