Zwangerschapsdiabetes

Wat is zwangerschapsdiabetes?

Tijdens de zwangerschap verandert het één en ander is je stofwisseling.  Dat is nodig om je kindje goed te laten groeien, om je lichaam optimaal  uit te rusten voor de zwangerschap (groei van je baarmoeder, placenta en borsten, aanmaak van reservevet …) en om zelf in goede lichamelijke conditie te blijven.

Bij elke zwangere vrouw is de bloedsuikerspiegel in nuchtere toestand lager dan wanneer ze niet zwanger is.  Na een maaltijd stijgt de bloedspiegel tot hogere waarden en daalt hij bovendien trager dan wanneer ze niet zwanger is. Dat komt door een hormoon dat geproduceerd wordt door de placenta.  Dat hormoon zorgt ervoor dat de vrouw meer insuline moet aanmaken om har bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Lukt dat niet, dan krijg je zwangerschapsdiabetes. Deze complicatie komt voor bij zo’n twee procent van de zwangere vrouwen.

ZwangerschapsdiabetesWat zijn de symptomen?

Vrouwen die last hebben van diabetes door de zwangerschap hebben daar gewoonlijk geen last van.  Daarom is het belangrijk dat elke vrouw, zeker wanneer haar naaste verwanten diabetes hebben of wanneer ze zwaarlijvig is, tussen de vierentwintigste en de 28ste week van haar zwangerschap gescreend wordt op deze aandoening.

Waarom is dit gevaarlijk voor mijn baby?

Ook de lichaam van de baby ondervindt de gevolgen van de hogere bloedsuikerspiegel van de moeder en reageert daarop door zelf ook meer insuline aan te maken.  Die toename in de productie stimuleert de groei van de baby, wat zorgt voor meer vetopstapeling, meer vruchtwater en een grotere moederkoek.  Dat kan dan weer zorgen voor een aantal complicaties bij de geboorte: moeilijkere bevalling (omwille van de grootte van het kind), vroeggeboorte …  Bovendien loopt het kind meer risico om op latere leeftijd zelf diabetes te ontwikkelen.

Maar zwangerschapsdiabetes is ook niet zonder risico voor de moeder.  De stoornis verdwijnt wel normaal gezien spontaan na de bevalling, maar de kans dat ze bij een volgende zwangerschap opnieuw zwangerschapsdiabetes ontwikkelt neemt wel toe.  Bovendien loopt ze ook meer risico om later een niet-insulineafhankelijke vorm van diabetes te ontwikkelen.

Hoe wordt zwangerschapsdiabetes behandeld?

De eerste behandeling die de arts zal voorschrijven is een dieet, niet met de bedoeling om te vermageren, maar wel met de bedoeling om de gewichtstoename tijdens de zwangerschap te beperken tot circa zeven kilo.  Naast je calorieverbruik, zal je ook vet vetgebruik moeten beperken.

Bij ongeveer een derde van de patiënten met zwangerschapsdiabetes volstaat een dieet echter niet en zal de arts overgaan tot het voorschrijven van onderhuidse insuline-injecties.

Zwangerschapsdiabetes vermijden

Zwangerschapsdiabetes is niet te voorkomen. Dit wil niet zeggen dat je niets kan doen om het te vermijden. Heel wat factoren werken zwangerschapsdiabetes in de hand.

  • Zwaarlijvigheid: Beperk de vetinname tot het minimum voor en tijdens de zwangerschap.
  • Leeftijd: Je maakt meer kans op zwangerschap op hogere leeftijd.
  • Erfelijkheid: De kans wordt groter wanneer familieleden reeds te maken hebben gehad met zwangerschapsdiabetes.
  • Sport en beweging: Sport verbeterd de werking van insuline. Hierdoor worden de suikerwaarden in je bloed beter onder controle gehouden.