Toxoplasmose

Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal infecties die je beter niet kan oplopen. Maar door voldoende aandacht te hebben voor hygiëne en goed te letten op wat je eet, kan je heel wat onheil vermijden.

ToxoplasmoseWat is Toxoplasmose?

Toxoplasmose is een parasiet die voorkomt in rauw vlees en in de stoelgang van katten. Om die reden wordt het ook wel eens ‘kattenziekte’ genoemd.

Wat zijn de symptomen van Toxoplasmose?

Wanneer je niet zwanger bent, is het eigen een heel onschuldige infectie, waarvan je meestal niet eens merkt dat je ze hebt. De symptomen van toxoplasmose zijn vergelijkbaar met die van griep: koorts, vermoeidheid en lusteloosheid.

Waarom is het gevaarlijk voor mijn baby?

Omdat de toxoplasmose parasiet via de placenta doorgegeven kan worden aan de baby, is een toxoplasmosebesmetting niet zonder risico voor je baby.  Afhankelijk van de duur van de zwangerschap op het ogenblik van de besmetting en de plaats waar de parasiet zich nestelt kan je baby oogbeschadiging, een hersenafwijking of bepaalde ontwikkelingsstoornissen oplopen.

Hoe kan ik het voorkomen?

  • Eet tijdens je zwangerschap geen rauw vlees en reinig grondig al het keukengerei dat met rauw vlees in contact is geweest.
  • Was groenten en fruit zorgvuldig en verwijder waar mogelijk de schil.
  • Ben je in contact gekomen met een kat?  Was daarna zorgvuldig je handen.
  • Heb je zelf een kat, laat het reinigen van de kattenbak dan over aan iemand anders of draag rubberen handschoenen tijdens dit karwei.
  • Draag ook rubberen handschoenen wanneer je in de tuin werkt.