Toxoplasmose

Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal infecties die je beter niet kan oplopen. Maar door voldoende aandacht te hebben voor hygiëne en goed te letten op wat je eet, kan je heel wat onheil vermijden. Een van deze complicaties is toxoplasmose. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

ToxoplasmoseWat is Toxoplasmose?

Toxoplasmose is een parasiet die voorkomt in rauw vlees en in de stoelgang van katten. Om die reden wordt het ook wel eens ‘kattenziekte’ genoemd.

Wat zijn de oorzaken?

Aangezien het voor sommigen heel nadelig kan zijn indien ze de infectie oplopen, is het handig om te weten wat de oorzaken zijn. Katten kunnen de drager zijn van het toxoplasmoseparasiet. Ze scheiden deze vervolgens uit in hun uitwerpselen, waardoor deze samen met zijn cyste in de grond terecht komt. Hier kan deze voor een lange tijd overleven.

De volgende situaties kunnen leiden tot een besmetting met toxoplasmose:

  • Wanneer je in contact komt met een besmette katachtige of zijn uitwerpselen.
  • Wanneer je met blote handen in de tuin of potgrond werkt. Besmetting is hier mogelijk door de parasiet die via uitwerpselen in de grond terecht kwam.
  • Wanneer je rauwe of ongewassen groenten eet.
  • Wanneer je het rauwe vlees van schapen, varken, kippen of rund eet.
  • Wanneer je eieren eet.

Andere levende dieren dan katten kunnen u niet besmetten met toxoplasmose. Dit geldt ook van mens tot mens.

Wat zijn de symptomen van Toxoplasmose?

Wanneer je niet zwanger bent, is het eigenlijk een heel onschuldige infectie, waarvan je meestal niet eens merkt dat je ze hebt. De symptomen van toxoplasmose zijn vergelijkbaar met die van griep: koorts, vermoeidheid en lusteloosheid.
Het is een heel onschuldige infectie, tenzij je een zwangere vrouw bent of iemand met een verminderd immuunsysteem. Voor anderen is de kans groot dat ze nooit merken dat ze de infectie hebben. 10 tot 14 dagen na de infectie komen de eerste symptomen voor in de vorm van gezwollen klieren, vermoeidheid, koorts, keelpijn, spierpijn, gezwollen lever of milt, uitslag en nachtzweten. Bij de mensen met een verminderd immuunsysteem zijn de symptomen meestal vele malen erger en soms zelf dodelijk. Ze hebben symptomen zoals een longontsteking, hersenontsteking en hartspierweefsel ontsteking.
Kat_ToxoplasmoseBij zwangere vrouwen is het zo dat de infectie overgedragen kan worden op hun baby. In dit geval spreken we van een congenitale toxoplasmose. In het eerste trimester van zwangerschap is er ongeveer 10% kans op overgave van moeder op kind, terwijl dit in het derde trimester al 70% is. Het is wel zo dat de gevolgen van infectie in het eerste trimester vaak erger zijn dan later. We hebben het dan over gevolgen zoals een beschadigd centraal zenuwstelsel, blindheid en mentale achterstand. Ondanks de mogelijkheid op ernstige gevolgen betekent een infectie tijdens de zwangerschap niet meteen dat het kind aangetast is.

Waarom is het gevaarlijk voor mijn baby?

Omdat de toxoplasmose parasiet via de placenta doorgegeven kan worden aan de baby, is een toxoplasmosebesmetting niet zonder risico voor je baby.  Afhankelijk van de duur van de zwangerschap op het ogenblik van de besmetting en de plaats waar de parasiet zich nestelt kan je baby oogbeschadiging, een hersenafwijking of bepaalde ontwikkelingsstoornissen oplopen.

Hoe kan ik Toxoplasmose voorkomen?

  • Eet tijdens je zwangerschap geen rauw vlees en reinig grondig al het keukengerei dat met rauw vlees in contact is geweest.
  • Was groenten en fruit zorgvuldig en verwijder waar mogelijk de schil.
  • Ben je in contact gekomen met een kat?  Was daarna zorgvuldig je handen.
  • Heb je zelf een kat, laat het reinigen van de kattenbak dan over aan iemand anders of draag rubberen handschoenen tijdens dit karwei.
  • Draag ook rubberen handschoenen wanneer je in de tuin werkt.

Wat kan je er aan doen?

Naast rekening houden met de tips om toxoplasmose te voorkomen, kan je er niet veel aan doen. Het is een infectie die in meeste gevallen uit zichzelf verdwijnt. De mensen met een ernstige infectie, slecht immuunsysteem en zwangerschap krijgen antibiotica voorgeschreven en worden verder opgevolgd.