Rubella (Rodehond)

Wat is Rubella of Rodehond?

Rodehond is eigenlijk een kinderziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Eens je de ziekte doorgemaakt hebt, ben je er de rest van leven tegen beschermd. Wie de ziekte niet doormaakte tijdens zijn kindertijd, kan als volwassene ook nog besmet raken. Wie de ziekte als volwassene doormaakt, heeft er doorgaans veel meer last van.

Wat zijn de symptomen van Rubella?

Rubella of Rodehond begint vaak met een verkoudheid.  Andere symptomen zijn:

  • en plots opkomende uitslag, eerst in het gezicht, later op het hele lichaam.  De vlekjes zijn lichtroze van kleur en jeuken niet.
  • koorts
  • gewrichtspijn
  • gezwollen klieren

Waarom is Rubella gevaarlijk voor mijn baby?

Afhankelijk van de zwangerschapsduur op het ogenblik van de infectie, kan je baby allerlei afwijkingen vertonen bij de geboorte: oogafwijkingen, doofheid, hartafwijkingen, verlamming, een abnormaal klein hoofd …  Ook groeivertraging, een mentale achterstand, een miskraam of een doodgeboorte kunnen het gevolg zijn van deze infectie tijdens de zwangerschap.

Hoe kan ik Rodehond voorkomen?

Het is moeilijk een besmetting van Rodehond te voorkomen, aangezien een dragen van het virus besmettelijk is tussen de tien dagen voor en zeven dagen na het uitbreken van de uitslag.  De enige manier om een besmetting uit te sluiten is een vaccinatie.  Tegenwoordig worden alle kinderen gevaccineerd tegen mazelen op de leeftijd van vijftien maanden en elf à twaalf jaar.