Molazwangerschap

Wat is een molazwangerschap?

Bij een gewone zwangerschap deelt een bevruchte eicel zich eerst in twee. Die delen delen daarna op nieuw en dat proces gaat voortdurend verder, waardoor er na verloop van tijd een embryo en een placenta of moederkoek uit groeit. Bij een molazwangerschap loopt er in dat proces iets fout, waardoor er enkel een moederkoek en geen embryo groeit.

MolazwangerschapWat zijn de mogelijke oorzaken van een molazwangerschap?

Artsen weten niet wat een molazwangerschap veroorzaakt.  Men vermoedt dat erfelijkheid en leeftijd een rol spelen. Een mola komt namelijk vaker voor bij vrouwen uit Zuidoost-Azië en bij vrouwen jonger dan vijftien of ouder dan veertig. Een molzwangerschap komt gelukkig maar zelden voor, bij één op zo’n tweeduizend zwangerschappen.

Welke klachten geeft deze aandoening?

Een molazwangerschap verloopt precies zoals een gewone zwangerschap. Naast de kwaaltjes en eventuele klachten die met het begin van een zwangerschap gepaard gaan, geeft een molazwangerschap geen specifieke symptomen. Enkel wat bloedverlies wanneer de zwangerschap veder vordert is mogelijk.

Het vaststellen van de afwijking zal dan ook altijd gebeuren tijdens een echografisch onderzoek.  Daarop zal er geen kloppend hartje te zien zijn.

Hoe wordt een molazwangerschap behandeld?

Omdat er bij een mola geen vruchtje aanwezig is, heeft het geen zin de zwangerschap verder te zetten, hoe pijnlijk en traumatisch dat voor de ouders ook is. Om het woekerende placentaweefsel te verwijderen, zal de gynaecoloog een curretage uitvoeren. Daarbij wordt het weefsel met een klein slangetje via de schede weggezogen. De ingreep gebeurt meestal onder volledige narcose. Soms verlies je daarbij erg veel bloed, waardoor een bloedtransfusie achteraf nodig is.

En daarna?

Je lichaam herstelt meestal vlot van een curretage. Maar na de behandeling zal de arts je wellicht toch adviseren om even te wachten met een volgende zwangerschap.  Het is immers mogelijk dat er een beetje molaweefsel achtergebleven is, en dat kan opnieuw actief worden.

Een molazwangerschap is ook emotioneel gezien een zware dobber. Veel vrouwen maken een moeilijke tijd door, omdat ze hun plannen en dromen plots abrupt beëindigd zien. Gevoelens van schuld, ongeloof, boosheid en gemis komen dan ook niet zelden voor.

Neem je tijd om deze traumatische ervaring te verwerken. Op het verwerken van verdriet kan je geen termijn plakken.  Je zal zelf, samen met je partner, het best kunnen inschatten wanneer jullie klaar zijn voor een nieuwe zwangerschap. Je bent niet minder vruchtbaar na een molazwangerschap, en je loopt ook niet meer risico op afwijkingen of complicaties bij een volgende zwangerschap.