Loslatende placenta

Wat is een loslatende placenta? De placenta of moederkoek, die tijdens de zwangerschap instaat voor het uitwisselen van allerlei stoffen – zuurstof, voedings- en afvalstoffen – laat normaal gezien los kort nadat je baby geboren is.  Dat noemt met de ‘nageboorte’. Maar in sommige gevallen laat de placenta al voor de geboorte los en dan ontstaat er een levensbedreigende situatie voor je baby, omdat hij plots zonder zuurstof komt te zitten.
De placenta ken gedeeltelijk of volledig loskomen. De complicatie komt voor bij ongeveer twee op duizend zwangerschappen.

Loslatende placentaWat zijn de gevaren van een loslatende placenta?

Wanneer de placenta voor de geboorte loskomt, ontstaat er een bijzonder gevaarlijke toestand voor moeder en kind.

  • De baby krijgt geen zuurstof meer, wat kan leiden tot ernstige hersenbeschadiging of zelfs de dood.
  • Doordat het loslaten van de placenta niet gepaard gaat met weeën, blijft de wonde die achterblijft nadat de placenta heeft losgelaten erg groot, waardoor de moeder erg veel bloed verliest.  Tijdens een bevalling daarentegen trekt die wonde, onder invloed van de naweeën, opnieuw samen, waardoor het bloedverlies beperkt wordt en de bloedstolling bevorderd wordt.

Wat zijn de oorzaken van een loslatende placenta?

Waarom de moederkoek bij sommige vrouwen te vroeg loskomt, weet met eigenlijk niet. Wat men wel weet, is dat er een aantal ‘risicoverhogende’ factoren zijn:

  • hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap
  • gebruik van tabak, alcohol of andere drugs tijdens de zwangerschap

Placentaloslating komt ook vaker voor in een tweede of volgende zwangerschap en – jammer genoeg – bij vrouwen die dat al eens eerder meemaakten.

Hoe weet je dat de placenta loslaat?

De symptomen van een loslatende placenta kunnen erg plots komen opzetten, afhankelijk van de ernst van de complicatie.  De meest voorkomende symptomen zijn:

  • bloedverlies
  • rugpijn
  • buikkrampen of hevige buikpijn
  • verminder beweeglijkheid van je baby
  • een erg harde buik

Hoe wordt een loslatende placenta behandeld?

Omdat een loslatende placenta levensbedreigend kan zijn voor de baby, zal de arts in eerste instantie de toestand van je baby evalueren, door je aan de monitor te leggen, een echografie uit te voeren en eventueel een bloedname bij je baby.

Als je baby nog leeft, zal, afhankelijk van hoelang je al zwanger bent, overgegaan worden tot een spoedkeizersnede.  Heeft je baby de placentaloslating niet overleefd, dan word je wellicht opgenomen in het ziekenhuis om een natuurlijke bevalling af te wachten.  Dat lijkt misschien cru, maar men gaat ervan uit dat dat beter is voor de verwerking van deze traumatische ervaring.