Listeriose

Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal infecties, zoals Listeriose veroorzaakt door Listeria bacterie. Deze infectie kan je oplopen door onvoldoende aandacht te hebben voor hygiëne en niet te letten op wat je eet. Listeriose kan ernstige gevolgen hebben voor je kind.

ListerioseWat is Listeria?

De Listeria bacterie veroorzaakt Listeriose. Deze bacterie komt overal in de natuur voor. Zo kan Listeria makkelijk in de voedselketen doordringen.

Wat zijn de symptomen van Listeria?

Wie een listeriose besmetting oploopt, voelt soms helemaal niets, maar kan zich ook behoorlijk ellendig voelen. Klachten zijn dan een grieperig gevoel, diarree, braken, misselijkheid, buikpijn en koorts.

Waarom is Listeriose  gevaarlijk voor mijn baby?

De gevolgen van een besmetting met listeria bacterie tijdens de zwangerschap zijn behoorlijk ernstig. Van vroeggeboorte en miskraam tot een doorgeboren kindje. Het komt er dus op aan een dergelijke besmetting tijdens de zwangerschap te vermijden.

Hoe kan ik Listeriose voorkomen?

Volledig voorkomen is niet mogelijk. Producten die op een juiste wijze zijn bewaard en verhit of gekookt, zijn over het algemeen veilig aangezien de bacterie gedood wordt bij een temperatuur van 75°C. De listeriabacterie kan niet tegen hitte, droogte en zuur en daarom doe je er goed aan:

  • Geen rauwe melk te drinken of kazen op basis van rauwe melk (zoals brie, camenbert, roquefort …) te eten.  Dat staat meestal aangegeven op de verpakking met de aanduiding ‘au lait cru’.
  • Geen rauwe dierlijke producten te eten: rauwe eieren, rauw vlees of rauwe vis …

Het grootste gevaar is kruisbesmetting als reeds gekookt voedsel weer in contact komen met rauwe producten of besmette materialen zoals snijplanken. Weet je niet zeker wat je allemaal best eet tijdens je zwangerschap? Check dan zeker ons overzicht over voeding.

De gynaecoloog zal bij de eerste zwangerschapscontrole nagaan of je antistoffen hebt tegen deze infectieziekten. Als dat het geval is, dan heb je geluk. Dan gelden de bovenstaande beperkingen niet voor jou.
Denk je dat je een Listeria besmetting opgelopen hebt? Aarzel dan niet en contacteer onmiddellijk je arts voor een bijkomend onderzoek.