Listeriose

Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal infecties, zoals Listeriose veroorzaakt door Listeria bacterie,  die je beter niet kan oplopen door voldoende aandacht te hebben voor hygiëne en goed te letten op wat je eet om heel wat onheil vermijden.

ListerioseWat is Listeria?

Listeriose in een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de Listeria bacterie die overal in de natuur voorkomt en dus makkelijk in de voedselketen kan doordringen.

Wat zijn de symptomen van Listeria?

Wie een listeriose besmetting oploopt, voelt soms helemaal niets, maar kan zich ook behoorlijk ellendig voelen.  Klachten zijn dan een grieperig gevoel, diarree, braken, misselijkheid, buikpijn en koorts.

Waarom is Listeriose  gevaarlijk voor mijn baby?

De gevolgen van een besmetting met listeria bacterie tijdens de zwangerschap zijn behoorlijk ernstig; van vroeggeboorte en miskraam tot een doorgeboren kindje.  Het komt er dus op aan een dergelijke besmetting tijdens de zwangerschap te vermijden.

Hoe kan ik Listeriose voorkomen?

Volledig voorkomen is niet mogelijk, maar producten die op een juiste wijze zijn bewaard en verhit of gekookt, zijn over het algemeen veilig aangezien de bacterie gedood wordt bij een temperatuur van 75°C. De listeriabacterie kan niet tegen hitte, droogte en zuur en daarom doe je er goed aan:

  • Geen rauwe melk te drinken of kazen op basis van rauwe melk (zoals brie, camenbert, roquefort …) te eten.  Dat staat meestal aangegeven op de verpakking met de aanduiding ‘au lait cru’.
  • Geen rauwe dierlijke producten te eten: rauwe eieren, rauw vlees of rauwe vis …

Het grootse gevaar is kruisbesmetting als al gekookt voedsel weer in contact komen met rauwe producten of besmette materialen zoals snijplanken.

Bij de eerste zwangerschapscontrole wordt meestal nagegaan of je antistoffen hebt tegen deze infectieziekten.  Als dat het geval is, dan heb je geluk, want dan gelden de bovenstaande beperkingen niet voor jou.
Denk je dat je een Listeria besmetting opgelopen hebt?  Aarzel dan niet en contacteer onmiddellijk je arts voor een bijkomend onderzoek.