Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Bij een ectopische of buitenbaarmoederlijke zwangerschap nestelt de bevruchte eicel zich niet in de baarmoeder, maar op een andere plaats. Dat kan aan de eierstok zelf of elders in de buikholte zijn, maar meestal gebeurt dat in de eileider. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is een bijzonder ernstige aandoening, en wanneer ze niet tijdig vastgesteld wordt, kan ze levensbedreigend zijn.  De eileider is, in tegenstelling tot de baarmoeder, niet in staat om mee te groeien met de baby en zou uiteindelijk kunnen barsten.

Wat zijn de oorzaken ?

Alles wat de bevruchte eicel hindert in haar reis tussen de eileider en de baarmoeder, kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap veroorzaken

  • een afwijking in de eileider
  • littekenweefsel in de eileider als gevolg van een eerdere ontsteking of infectie
  • hormonen (na een fertiliteitsbehandeling of bij falend pilgebruik)
  • endometriose (baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte)
  • mislukte sterilisatie

Buitenbaarmoederlijke zwangerschapWelke klachten geeft een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Aanvankelijk geeft een buitenbaarmoederlijke zwangerschap weinig of geen klachten.  Het eerste signaal is een lichte, aanhoudende buikpijn en een beetje bruinachtig bloedverlies.  De pijn en de bloedingen nemen toe naarmate de zwangerschap vordert. Uiteindelijk krijg je erg hevige buikkramen, word je duizelig en verlies je het bewustzijn.
Heb je last van deze klachten, aarzel dan niet om contact op te nemen met je arts, want deze aandoening kan, zoals we al eerder stelden, levensbedreigend zijn.

Hoe te behandelen?

De enige optie die je hebt in geval van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is het beëindigen van de zwangerschap.  De baby heeft namelijk geen enkele overlevingskans en wanneer de aandoening niet tijdig behandeld wordt, is zelfs het leven van de moeder in gevaar. Een vroege diagnose is dus van levensbelang.

Afhankelijk van schade die de ectopische zwangerschap berokkend heeft aan de eileider, moet die ook (gedeeltelijk of volledig) weggenomen worden. Soms wordt ook een eierstok weggenomen.

Wat na de buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Als je de oorzaken van een ectopische zwangerschap bekijkt, is het logisch dat je als vrouw het risico loopt de aandoening nog eens door te maken. Daarom zal men na het beëindigen van de buitenbaarmoederlijke zwangerschap steeds nagaan wat de kansen zijn op een gewone zwangerschap en je eventueel adviseren om in de toekomst te opteren voor een proefbuisbevruchting, waarna de bevruchte eicel in de baarmoeder wordt ingeplant.