Bekkeninstabiliteit

BekkeninstabiliteitWat is bekkeninstabiliteit?

Tijdens de bevalling moet het hoofdje van de baby door het geboortekanaal en dus ook door het bekken.  Om die doorgang zo groot mogelijk te maken, zorgt je lichaam er tijdens de zwangerschap voor dat de kraakbeenverbindingen in je bekken versoepelen. Dat betekent dat er meer speling op het bekken komt te zitten, wat bij sommige vrouwen pijnlijk kan zijn.

Wat is de oorzaak van bekkeninstabiliteit?

Bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap heeft verschillende oorzaken:

  • De eerste en meteen belangrijkste oorzaak is het hormoon relaxine dat tijdens de zwangerschap wordt aangemaakt. Dat hormoon zorgt voor de versoepeling van de kraakbeenverbindingen.
  • Daarnaast verzwakken ook je buikspieren, doordat de inhoud van je buik sterk toeneemt.
  • Bij grotere kinderen en twee- of meerlingen wordt meer relaxine geproduceerd, dus ook het gewicht van de baarmoeder heeft een invloed op de aandoening.
  • Ook het verloop van een eventuele vorige bevalling kan een oorzaak zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat er een duidelijk verband is tussen een kunstverlossing (met verlostang of vacuümcup) bij een eerdere bevalling en bekkeninstabiliteit.

Hoe weet ik of ik bekkeninstabiliteit heb?

Het is niet zo makkelijk voor je arts om vast te stellen of je bekkeninstabiliteit hebt, omdat je tijdens je zwangerschap nu eenmaal beter geen X-stralen of CT-scan krijgt. Hij moet dus enkel verdergaan op je klachten en op een klinisch onderzoek.

De grootste pijnklachten zijn:

  • Vooraan in het midden van het bekken. Deze pijn kan langs de binnenkant van het bovenbeen naar de lies of schede doorstralen.
  • Pijl aan de linker- of rechterkant onderaan de rug.
  • Pijn rond de stuit van de rug.

Vrouwen met bekkeninstabiliteit klagen vooral over pijn aan het bekken en in de lage rug. Bij elke beweging die je maakt, moeten je spieren net iets harder functioneren om te zorgen dat je bekken – en bij uitbreiding je hele lichaam – stabiel blijft.  Daardoor kunnen erg eenvoudige bewegingen soms knap lastig worden: lang staan, zitten, in en uit de auto stappen, je omdraaien in bed …  In extreme gevallen wordt zelfs stappen moeilijk, zodat de zwangere vrouw enkel nog kan ‘waggelen’.

Hoe wordt bekkeninstabiliteit behandeld?

Voor de behandeling van bekkeninstabiliteit zal je arts je wellicht doorverwijzen naar een fysiotherapeut.  Deze zal proberen je klachten te beperken door je een aantal bewegingstips mee te geven: hoe voer je een bepaalde beweging het best uit? Welke bewegingen moet je vermijden?

Er bestaan ook een aantal specifieke hulpmiddelen voor vrouwen met bekkeninstabiliteit: een steunband, een bekkengordel, een wandelstok, krukken of zelfs een rolstoel. In extreme gevallen kan een pijnstiller nodig zijn.  Bespreek dat altijd eerst met je arts.

Normaal gezien kan je met bekkeninstabiliteit gewoon vaginaal bevallen. In de meeste gevallen verdwijnt de kwaal enkele weken na de bevalling vanzelf. In ernstige gevallen is een langere revalidatie nodig, met versterkende oefeningen, houdingscorrectie en specifieke spiertraining.

Het is belangrijk voor, tijdens en na de bevalling je bekkenbodemspieren te trainen.