Zwangerschapscomplicaties

Elke mama hoopt natuurlijk vurig dat ze ten volle zal kunnen genieten van de negen maanden dat ze haar baby bij zich draagt. En in de meeste gevallen lukt dat ook bijzonder aardig. Maar soms wordt die idyllische periode verstoord door één of meerdere zwangerschapscomplicaties, die soms behoorlijk ernstig kunnen zijn.

ZwangerschapscomplicatiesWanneer we het hebben over ‘zwangerschapcomplicaties’, dan bedoelen we een proleem, een verwikkeling die het verdere verloop van je zwangerschap kan beïnvloeden. Complicaties zijn dus iets heel anders dan zwangerschapskwaaltjes, zoals bijvoorbeeld ochtendmisselijkheid of een zwangerschapsmasker. Zwangerschapskwaaltjes kunnen behoorlijk vervelend zijn voor mama, maar op de zwangerschap en de baby hebben ze geen of amper invloed.

We willen ook het onderscheid maken tussen zwangerschapscomplicaties en aangeboren of erfelijke afwijkingen.  Met complicaties verwijzen we steevast naar een verandering in de gezondheidstoestand van mama.

Zwangerschapscomplicaties

We zullen het op deze website hebben over zwangerschapscomplicaties die – mits de nodige verzorging – overkomelijk zijn (bv. bekkeninstabiliteit), maar anderzijds ook over een aantal complicaties die een zwangerschap behoorlijk kunnen inkorten (bv. zwangerschapsvergiftiging) of zelfs afbreken (bv. buitenbaarmoederlijke zwangerschap).

Complicaties die veroorzaakt worden door externe factoren zoals bacteriën en virussen:

Cytomegalievirus (CMV)
Rodehond of Rubella
Listeria
Toxoplasmose

Hoewel we ons best hebben gedaan om een goed overzicht te bieden van mogelijke complicaties, durven we niet beweren dat dit een volledig overzicht is van alle mogelijke verwikkelingen. Als je je zorgen maakt over iets, of als je twijfelt, aarzel dan niet je arts of verloskundige te raadplegen. Zij zijn immers het best vertrouwd met jouw medische voorgeschiedenis en het verloop van jouw zwangerschap en de evolutie van jouw baby, om in te schatten wat er aan de hand zou kunnen zijn. Ga niet meteen uit van het worst-case scenario, maar laat je goed adviseren.

We kunnen ook niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is je medisch goed te laten volgen tijdens je zwangerschap. Alleen op die manier kunnen eventuele complicaties tijdig ontdekt en  – waar mogelijk – behandeld worden.