Overgewicht verkleint de kans op conceptie

Vrouwen met overgewicht hebben minder kans om zwanger te worden. Dat blijkt uit een onderzoek onder leiding van Jan Willem van der Steeg van het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam, die gepubliceerd is in het tijdschrift Human Reproduction.

Overgewicht

Verband tussen BMI en conceptie

Onderzoekers ontdekten dat de kans op conceptie van vrouwen zonder vruchtbaarheidsproblemen direct verband houdt met de zogenaamde “body mass index” (BMI). Studies hebben aangetoond dat voor elk punt boven een BMI van 29, de kans op conceptie met 4% afneemt. De impact op zeer zwaarlijvige vrouwen is zelfs nog groter. Zo hebben vrouwen met een BMI van 35-40 tussen 26% en 43% minder kans om zwanger te worden dan vrouwen met een BMI van 21-29.

BMI wordt berekend door uw gewicht (in kilogram) te delen door het kwadraat van uw lengte (in meters). Omdat zwaarlijvigheid steeds meer een maatschappelijk probleem wordt, is deze studie niet zonder belang, omdat het geboortecijfer direct afhankelijk is van het gemiddelde gewicht.  Een gezonde BMI ligt tussen de 18,5 en 25. Bij een BMI hoger dan 25 spreken we van overgewicht. Bij een BMI boven de 30 is sprake van ernstig overgewicht obesitas.

Obesitas heeft ernstige gevolgen. Zo neemt bijvoorbeeld het risico op diabetes, hart- en vaatziekten en overbelasting van de gewrichten toe. Obesitas heeft ook invloed op de vruchtbaarheid: door overgewicht kan de eisprong mislukken, de cyclus wordt onregelmatig of verdwijnt zelfs volledig. Dit maakt het moeilijker om te bepalen wanneer je vruchtbare dagen zijn. Dit gebeurt meestal in combinatie met het zogenaamde polycysteus ovariumsyndroom (PCOS). Mensen met een normaal gewicht hebben een grotere kans om zwanger te worden dan mensen met overgewicht. Dit geldt ook voor zwangerschapsrisico’s tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF. Vrouwen met overgewicht hebben een verhoogd risico op een miskraam.

Oplossingen tegen overgewicht

Als je een paar kilo afvalt, verdwijnen bovenstaande effecten op de vruchtbaarheid. Bij vrouwen met onregelmatige of een verdwenen cyclus kan het weer regelmatig worden of terug. Als je afvalt, is het belangrijk om door te gaan met afvallen. Obesitas verhoogt ook het risico op problemen tijdens de zwangerschap, zoals hoge bloeddruk en zwangerschapsdiabetes. Bovendien zijn baby’s meestal groter, wat betekent dat de bevalling moeizamer verloopt. Na een keizersnede hebben mensen met overgewicht meer kans op infecties en bloedstolsels.

Door op een gezonde en verantwoorde manier af te vallen, vergroot u uw kansen op zwangerschap aanzienlijk. Dit is echter geen garantie, aangezien veel factoren een rol spelen bij het bereiken van zwangerschap. Toch kan het verliezen van 5 tot 10% van het gewicht u nog steeds helpen uw vruchtbaarheid te vergroten.

Door gezond te eten kun je voorkomen dat je bijkomt. Vaak door eens aan te passen wat je dagelijks inneemt, kan je al veel bereiken! Drink je elke dag graag frisdrank? Probeer in de plaats water te drinken. Kleine veranderingen in de voeding doet al veel.

Daarnaast is bewegen ook belangrijk. Dat hoeft daarom niet intensief te zijn. Gewoon eens gaan wandelen is al een goed idee.

De website van het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam is hier te vinden.