Zwangerschapskwaaltjes

Zwanger zijn is niet alleen rozengeur en maneschijn, soms kan het knap lastig zijn. Vooral tijdens het eerste trimester van je zwangerschap kan je te maken krijgen met heel wat vervelende zwangerschapskwaaltjes. Sommige verdwijnen na drie maanden, andere zwangerschapskwaaltjes houden je hele zwangerschap aan.

Hieronder lijsten we de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes voor je op.  Onder ‘zwangerschapskwaaltjes’ verstaan we ‘vervelende’ nevenverschijnselen van zwanger zijn die – meestal – onschuldig van aard zijn en die verdwijnen zodra je bevallen bent of kort daarna.

Zwangerschapskwaaltjes: misselijkheid

Ongetwijfeld de meest bekende en een van de vervelendste zwangerschapskwaaltjes. Er valt ook niet zo erg veel aan te doen, behalve iets eten voor je ’s morgen rechtop gaat staan, kleine hoeveelheden ineens eten en felgekruide of zware gerechten vermijden.

Gespannen borsten

Door de veranderingen in je hormoonhuishouding zijn je borsten gespannen en gevoelig, en vaak ook een maatje groter dan wanneer je niet zwanger bent. Koop tijdig een grotere, comfortabele bh en laat je daarbij goed adviseren.

ZwangerschapskwaaltjesVermoeidheid

Tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap heb je misschien wel het gevoel dat je aldoor zou kunnen slapen.  Probeer zoveel mogelijk toe te geven aan die vermoeidheid. En wees gerust: dat blijft heus geen negen maanden zo.

Stemmingswisselingen

Vervelend voor jezelf en voor je omgeving, maar het hoort erbij. Het ene ogenblik ben je supervrolijk, dan weer heel emotioneel of erg boos. Wees niet te streng voor jezelf en weet dat je hormonen een loopje met je nemen.

Duizeligheid

Duizeligheid is het gevolg van een lage bloeddruk. Erg vervelend maar verder ongevaarlijk.  Probeer niet bruusk van houding te veranderen en eet misschien wat meer zout (zonder daarin te gaan overdrijven, natuurlijk).

Krampen in je benen

Krampen krijg je door een tekort aan magnesium. Zorg er dus voor dat de vitaminen die je neemt (en die geschikt zijn voor zwangere vrouwen) magnesium bevatten. Heb je last van krampen in je benen, trek je tenen dan naar je toe en masseer de verkrampte spier.

Spataders en aambeien

Door je toegenomen bloedvolume moeten je aders flink wat harder werken, en dat voel je.  Je krijgt zware benen en soms spataders in je benen of ter hoogte van je schaamlippen of aars.  Die verdwijnen meestal na de bevalling, maar kunnen toch knap lastig zijn. Vermijd lang rechtstaan, rust met je benen omhoog en leg eventueel wat ijs op de pijnlijke plaatsen.

Bandenpijn

Deze pijn zit net boven je liezen en wordt veroorzaakte doordat de banden waarmee je baarmoeder als het ware ‘opgehangen’ wordt in je buik, onder druk komen te staan wanneer je baby zwaarder wordt.  Platte rust is de enige remedie …

Rugpijn

Naarmate je buikje ronder wordt, draag je een pak meer gewicht met je mee en verandert ook je houding. Vandaar dat je behoorlijk last kan krijgen van je rug. Neem voldoende rust maar beweeg ook geregeld. De afwisseling van beide doet wonderen. Trainen van je onderrug en bekkenbodemspieren helpt om klachten te voorkomen.

Maagzuur

Ook een typisch kwaaltje van het laatste trimester.  Je baarmoeder is dan zo groot dat ze tegen je maag aan drukt, waardoor er soms wat maagzuur in je slokdarm terecht kan komen.  Daar bestaat specifieke medicatie voor.  Ook meer en kleinere maaltijden nemen kan helpen, net als het vermijden van felgekruide etenswaren en bruisende dranken.

Hoge bloeddruk

Deze kwaal is niet zo onschuldig en zal door je arts of verloskundige nauwlettend in de gaten gehouden worden, omdat het gevolgen kan hebben voor jou en je baby, o.a. zwangerschapsvergiftiging.

Gezwollen handen en voeten

Ook dat is niet zo onschuldig, en kan ook een aanwijzing zijn van zwangerschapsvergiftiging.  Vermijd lang rechtstaan en eet niet te veel zout.

Niet elke zwangere vrouw ondervindt hinder van al deze kwaaltjes.  Er zijn geluksvogels die amper iets merken van hun zwangerschap voordat hun bolle buikje zich begint af te tekenen.  Heb je wel ergens last van, probeer je er dan niet al te hard op te fixeren en tracht ook te genieten van dat nieuwe leven in je buik.  Wat je ook doet, neem nooit op eigen houtje medicatie.  Maak je je zorgen, bespreek dat dan met je arts of verloskundige.