De zwangere papa, partner in crime

zwangere papaWat met de zwangere papa? Een kindje krijgen, doe je met twee. Jullie worden mama én papa. Maar tot het zo ver is, lijkt alles een beetje rond mama te draaien. Toch hoeft papa zich helemaal niet buitengesloten te voelen. Zowel tijdens de zwangerschap als bij de bevalling kan hij een actieve rol vervullen.
Belangrijk is dat je met elkaar praat over je verwachtingen en je ideeën, niet alleen over het vaderschap zelf, maar ook over papa’s rol voor de geboorte. Het heeft weinig zin papa te dwingen in een patroon dat hem niet ligt, maar het kan natuurlijk geen kwaad om te proberen hem zo veel mogelijk bij het gebeuren te betrekken.

Hoe kan de zwangere papa de zwangerschap meebeleven?

Heel wat papa’s volgen tegenwoordig samen met hun zwangere vrouw de prenatale lessen. Zeker wanneer je kiest voor groepslessen, zal je merken dat je niet de enige papa bent die zich samen met zijn partner voorbereidt op de bevalling.

Veel ziekenhuizen organiseren een paar keer per jaar een infoavond over bevallen, vaak aangevuld met een rondleiding door het bevallingskwartier. Ook daar komen steeds vaker papa’s op af.

Heb je het niet zo voor een groepsgebeuren, dan kunnen jullie bijvoorbeeld samen op controle bij de arts of de verloskundige. Vooral de momenten waarop een echografie wordt gemaakt, zullen je wellicht bijblijven, omdat die het hele gebeuren opeens veel concreter maken.

Er zijn ook heel wat boeken verkrijgbaar over zwanger zijn en bevallen, en er zijn er bovendien heel wat die zich daarbij specifiek richten op zwangere papa ’s. En ook online kan je heel wat info vinden die op maat van papa wordt aangeboden.

Maar het allerbelangrijkste blijft natuurlijk hoe je de zwangerschap beleeft als koppel. Praat met elkaar over je dromen en je verwachtingen, maar ook over je twijfels en je angsten. Praat tegen je baby, voel samen hoe jullie kindje tegen mama’s buik schopt. Geniet van de tijd die je nu nog exclusief met elkaar kunt doorbrengen, want dat wordt binnenkort helemaal anders. Ook leuk, maar anders …

Wat kan je doen tijdens de bevalling?

De meeste papa’s zien de bevalling met een dubbel gevoel tegemoet. Enerzijds kijken ze, net als hun partner, enorm uit naar het ogenblik waarop ze dat kleine mensje voor het eerst in het echt kunnen zien en in hun armen kunnen houden. Maar anderzijds zijn ze ook wat bang: bang dat ze zich buitengesloten zullen voelen, bang dat ze fout zullen reageren, bang dat ze misschien wel zullen flauwvallen …

Het is wellicht een grote troost te weten je de meeste vrouwen ook met die angsten en twijfels te kampen hebben. Weet vooral dat de aanwezigheid van papa een enorme steun is voor de vrouw die bevalt. Je kan de indruk hebben dat ze amper beseft dat papa er is, of misschien is ze wel heel boos op hem. Alle gesprekken die vooraf gehad hebt over de bevalling en papa’s rol daarin, lijkt ze plots vergeten. Wijt dat dan maar aan de pijn en de vermoeidheid. Probeer er te zijn wanneer ze daarom vraagt en hou je wat op de achtergrond wanneer je merkt dat ze er behoefte aan heeft om even met rust gelaten te worden.

En wees gerust zwangere papa: als alles achter de rug is, zal dit een moment zijn dat je nooit had willen missen!