Vrijen tijdens de zwangerschap

Eerst en vooral willen we je geruststellen: vrijen tijdens de zwangerschap is niet gevaarlijk voor je baby. Tenzij je arts je expliciet heeft afgeraden om met je partner te vrijen – bijvoorbeeld bij een dreigende vroeggeboorte – kan het volstrekt geen kwaad. Je baby merkt er niets van. Bovendien heeft vrijen tijdens de zwangerschap het voordeel dat het je baarmoeder en je bekken in goede conditie houdt. En daar heb je bij de bevalling alleen maar baat bij!

Sommige vrouwen merken een verandering op in hun libido. Terwijl de ene vrouw helemaal geen zin meer heeft in seks, zal de andere net vaker willen vrijen. Daarnaast kan je zin om te vrijen ook erg schommelen doorheen de zwangerschap. Het valt immers best te begrijpen dat je tijdens het eerste trimester, wanneer de vermoeidheid genadeloos toeslaat, je als een blok in slaap valt zodra je hoofd je kussen raakt.  Of dat door de voortdurende misselijkheid seks wel het allerlaatste is waar je aan denkt.  Maar dat betekent natuurlijk niet dat dat negen maanden zo zal zijn. Wees niet te hard voor jezelf en geef het wat tijd.

Anderzijds hebben ook sommige papa’s het moeilijk met seks tijdens de zwangerschap. Sommige moeten erg wennen aan de veranderingen in het lichaam van hun vrouw. Anderen hebben het dan weer moeilijk met de idee dat je plots met z’n drieën bent tussen de lakens. Ook hier is wederzijds begrip belangrijk. Praat met elkaar over je gedachten en gevoelens, je angsten en je twijfels.

Vrijen tijdens de zwangerschapVrijen tijdens de zwangerschap

Heb je allebei zin om te vrijen en is er geen medische reden om dat niet te doen, dan hoef je je dus geen zorgen te maken. Alles kan en alles mag, zolang jullie je er allebei prettig bij voelen. Je zal wel merken dat, eens je buikje wat dikker begint te worden, je wat meer variatie in je liefdesspel zal moeten brengen en misschien wat andere dingen zal moeten uitproberen. Zwangere koppels ervaren dat vaak als een gelegenheid om elkaar opnieuw, op een heel andere manier, te ontdekken.

Blijf je het er toch moeilijk mee hebben, weet dan dat je ook lief en intiem kunt zijn met elkaar, zonder dat je daarom seks moet hebben.

Soms hoor je mensen vertellen dat seks de bevalling kan opwekken. Dat is alleen het geval wanneer je baby er eigenlijk al helemaal klaar voor was om geboren te worden. Ook zonder seks zou de bevalling in dat geval niet lang meer op zich hebben laten wachten.

Zoals we hierboven al vermeldden, zijn er wel een aantal gevallen waarin je met seks beter wacht totdat je baby geboren is:

  • als je al één of meerdere miskramen gehad hebt en nu weer heel pril zanger bent
  • als je vroegtijdig weeën, ontsluiting of bloedverlies hebt
  • als je vliezen gebroken zijn

Ben je er toch nog niet helemaal gerust in, praat er dan zeker over met je arts of verloskundige.  Zij zijn immers het best geplaatst om jouw specifieke situatie correct in te schatten en je advies op maat te geven.