Voordat de menstruatie uitblijft, kan je het al weten

Wachten totdat je menstruatie uitblijft om te vermoeden of je mama wordt, is niet nodig. Als je, je lijf goed kent en oplettend bent, dan zullen de eerste signalen van verandering je al voldoende reden geven tot verheugen. Vanaf de bevruchting gebeurt er zoveel in je binnenste, dat het bijna onmogelijk is om dat niet op te merken.

Signalen voor een zwangerschap

Je denkt er later verbouwereerd aan en herkent je eigen vrolijke optimisme niet meer terug. Op dat moment was je zo uit je doen, dat het afsnauwen automatisch gebeurde. Ook de tranen rolden er heel gemakkelijk uit. Achteraf gezien was het maar iets onbenulligs waarover je, je zo hebt opgewonden. Als je eerlijk bent, herken je de opvliegendheid niet terug in  jezelf. Dit zou een teken kunnen zijn van bevruchting. En wat denk je van het voorval tijdens je wekelijkse etentje.

menstruatieJij die nooit genoeg krijgt van frites, moest bij het naar binnenstappen van je favoriete frituur, rechtsomkeer maken, omdat je de inhoud van je maag voelde keren bij de geur van gebakken patatten? Misselijkheid kan een eerste signaal zijn en komt bij heel veel vrouwen aan het begin van de zwangerschap voor.

Vermoedens bevestigen

Hoewel vollere borsten ook een indicatie kunnen zijn van een kleintje op komst, kun je, je hierdoor ook gemakkelijk laten misleiden, omdat dit normaal lijkt in de periode dicht bij de menstruatie. Maar niets is minder waar.
De klieren in je borst reageren op de verhoogde aanwezigheid van oestrogeen en progesteron en worden daardoor groter en zwaarder. Elke aanraking van je borsten kan onprettig aanvoelen.
Doordat je binnenste door de bevruchting op volle toeren draait – er moet immers voldoende bloed naar de baarmoeder worden gepompt – kun  je ook snel uitgeput raken.

Het zal je verbazen dat je veel meer energie gebruikt voor dezelfde hoeveelheid werk. Intussen begint je onderbuik zich voor te bereiden op de komst van een kindje en maakt ruimte. Dit kun je voelen als pijnlijke scheuten. Door het vele progesteron dat je lichaam moet maken, kan er ook pijn in het hoofd ontstaan.
De baarmoeder, waar het kindje de komende maanden zal vertoeven, bereidt zich voor en zet uit. Dit kan de druk op je urineblaas verhogen en ook je bezoekjes aan de kleine kamer.

Heb je alle signalen goed op een rij en ken je, je lichaam goed, dan kan een zwangerschapstest je vermoedens uiteindelijk alleen maar bevestigen nog voordat je menstruatie uitblijft.