Rose of blauw? Jongen of meisje?

Mogelijkheden om via een echo te weten of je jongen of meisje krijgt, bestonden vroeger niet. Maar van oudsher houdt deze vraag zwangere vrouwen bezig. Door de jaren heen zijn verschillende signalen op een rijtje gezet om het vermoeden voor een jongen of meisje te kunnen bevestigen. Op internet krioelt het van vraagtesten, getalberekeningen en speciale zwangerschapskalenders. Maar net als de echo biedt geen van ze honderd procent zekerheid.

jongen of meisjeJongen of meisje?

Stiekempjes wensen voor een meisje met mooie krullen of een stoere jongen, is niet voor elke zwangere vrouw doorslaggevend genoeg om ook te vragen naar het geslacht tijdens het echo-onderzoek. Sommige aanstaande moeders kiezen bewust voor het wonder als grote verrassing. Dat ze niet van te voeren een keuze kunnen maken tussen de roze of blauwe baby-uitzet, doet er weinig aan toe. Neutrale kleuren zoals geel en rood die bij elk geslacht goed van pas komen, worden in dit geval met open armen verwelkomd.

Aanwijzingen voor een jongen of meisje

De ochtendstemming, een mooie ronde buik, stralend gezicht, de aanwezigheid van pukkels, de kleur van je ribben en het langdurig geschop van de baby, kunnen allemaal worden herleid naar een bepaald geslacht van je ongeboren kind, wordt er gezegd.

Er wordt ook haarfijn uitleg gegeven over de toestand van je haren, voeten, handen, huid en ogen om te kunnen weten of het groeiende leventje in je buik een zoon of dochter wordt.

Veranderd gedrag van de aanstaande papa, de manier waarop hij met je omgaat in bed en trek in bepaalde soorten voedsel, kunnen ook sterke aanwijzingen zijn voor een blauw of roze babykamer.

Ook de leeftijd van de moeder en het bevruchtingsjaar kan een rol spelen. Zijn beide even of oneven, dan krijg je een meisje. Wanneer één van deze jaartallen even is en de andere oneven, dan mag je een jongen verwachten.

Tijdens je slaap heb je nog wat indicators voor het geslacht van je baby. Slaap je bijvoorbeeld op je linkerkant, dan krijg je een jongen. Slaap je andersom, dan wordt het een meisje. Verder zal je vooral dromen van meisjes als je een jongen verwacht en vice versa.

Voor alle duidelijkheid, dit gaat om mythes. Geen enkele van deze methoden is wetenschappelijk bewezen. Toch blijven ze heel leuk!

De feiten

Hoewel veel zwangere vrouwen in hun hart een voorkeur koesteren voor een bepaald geslacht, durven ze daar vaak niet tegenover anderen voor uit te komen. Dit heeft misschien te maken met angst voor verwijten over ondankbaarheid en veeleisend karakter.

Over het geslacht van de ongeboren baby kan oneindig veel worden gespeculeerd. Vaststaat dat de zaadcel van de man uiteindelijk de doorslag geeft. Die cellen bestaan uit vrouwelijke en mannelijke chromosomen.

Wil je dus de natuur een handje helpen en bewust werken naar een meisje of jongen? Let dan op de periode van bevruchting. Ga je voor blauw? Probeer dan net na de eisprong zwanger te worden. Kies je voor roze? Vrij dan bewust vóór de eisprong.