Reizen tijdens de zwangerschap

Ook als je zwanger bent, heb je natuurlijk af een toe eens zin om erop uit te trekken voor een paar dagen – of zelfs langer – om de batterijtjes weer even helemaal op te laden. Maar is het wel zo’n goed idee om te reizen tijdens de zwangerschap? Wees gerust, reizen tijdens de zwangerschap is geen probleem voor zwangere mama’s, al zijn er wel een paar dingen waar je best rekening mee houdt.

Reizen tijdens de zwangerschapReizen tijdens de zwangerschap: goed plannen

Om te beginnen is niet elk moment ideaal om te reizen tijdens de zwangerschap en van een reis te genieten. Tijdens het 1ste trimester kan je bijvoorbeeld nog veel last hebben van (ochtend)misselijkheid of vermoeidheid.  Je mag er niet aan denken, maar tijdens het eerste trimester loop je ook de meeste risico dat er alsnog iets fout loopt met je zwangerschap, en dan wil je natuurlijk kunnen rekenen op de medische zorg waarmee je vertrouwd bent.

Verder is het ook niet echt aan te raden om naar het einde van je zwangerschap toe nog te reizen.  Om te beginnen zal je de toegang tot het vliegtuig ontzegd worden vanaf de achtentwintigste week van je zwangerschap.  Daarnaast ben je tegen die tijd al wat minder mobiel en opnieuw sneller vermoeid.  Bovendien wil je wellicht ook liever niet bevallen op je vakantiebestemming.

De ideale periode om tijdens je zwangerschap op reis te gaan ligt tussen de zestiende en de achtentwintigste week, het 2de trimester dus.  Dat is de meest stabiele periode van je zwangerschap: de eerste ongemakken zijn geweken, en je hebt voldoende energie om van je vakantie te genieten en je comfortabel te verplaatsen.

Kies je plek

Droom je la lang van een trektocht in de Himalaya of van een avontuurlijke vakantie in de jungle van Borneo? Fijn, maar misschien beter niet nu. Zo’n reisplannen voer je beter uit voor je zwanger bent, of berg je op tot na de geboorte van je baby.  In de keuze van je bestemming moet je altijd in het achterhoofd houden dat medische zorg toch min of meer vlot bereikbaar moet zijn, dat je geen halsbrekende toeren moet uithalen en dat je geen risico loopt op infectieziekten waartegen je nu niet gevaccineerd mag worden. Meer info over vaccinaties tijdens je zwangerschap vind je op www.mamaenmeer.be.

Do’s & dont’s

Tot slot geven we nog de volgende tips mee om zorgeloos te kunnen genieten van een vakantie met buikje:

  • Ga voor vertrek nog eens langs bij je arts of verloskundige.  Vertel hem of haar over je reisplannen en hou rekening met de adviezen die je krijgt.  Overloop desnoods samen de inhoud van je reisapotheek en ga na of je bepaalde inentingen nodig hebt / mag krijgen.
  • Let op met wat je eet op reis.  Dit is misschien niet het ideale moment om te gaan experimenteren met allerlei exotische specialiteiten waar je niet mee vertrouwd bent.
  • Ook wat je drinkt is belangrijk.  In heel wat landen drink je bijvoorbeeld beter geen kraantjeswater.  Bij de apotheek zijn chloortabletjes te verkrijgen om drinkwater mee te ontsmetten.  Of je kan natuurlijk ook voor flessenwater kiezen.
  • Overweeg misschien ook het afsluiten van een speciale reisverzekering voor medische problemen die verband houden met je zwangerschap.

Als je gaat reizen tijdens de zwangerschap: Goeie reis !