Huidverzorging tijdens de zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, krijgt je huid het zwaar te verduren. Je huid kan immers veranderen onder invloed van de hormonale veranderingen in je lichaam. Daarnaast wordt ook de huid van je buik en je borsten stevig opgerekt. Om die redenen is het goed dat je tijdens je zwangerschap extra aandacht besteed aan je huidverzorging.

HuidverzorgingHormonale veranderingen

Onder invloed van je hormonen kan de samenstelling van je huid veranderen. Zo kan je huid plaatselijk droger of net vetter worden. Veel zwangere vrouwen krijgen immers last van een soort zwangerschapsacné. Je huid kan ook gevoeliger worden en gaan reageren op producten die je voor je zwangerschap probleemloos verdroeg.

Huidverzorging tijdens de zwangerschap is belangrijk en laat zeker niet na je huid dagelijks grondig te reinigen, liefst met water of met een PH-neutraal product. Ook als je geen make-up gebruikt (hebt), is het belangrijk je huid goed te reinigen.

Zwangerschapsstriemen

Doordat je baby groeit, moet de huid van je buik uitrekken. Ook je borsten en je dijen kunnen toenemen in omvang. Je huid is wel erg elastisch, maar soms is ze toch niet bestand tegen die druk. Daardoor kan het gebeuren dat er in de onderste huidlagen scheurtjes, striemen, ontstaan.  Aanvankelijk zijn die scheurtjes rood of rozig van kleur. Later – na de zwangerschap – worden ze kleurloos tot zelfs een beetje transparant.

Hoewel zwangerschapsstriemen dus minder opvallend worden, weggaan doen ze nooit meer. Daarom is het belangrijk het ontstaan ervan zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken.  Daarbij is het belangrijk je huid mooi soepel en gehydrateerd te houden. In de apotheek vind je daarvoor speciale – vaak dure – crèmes, maar een gewone vochtinbrengende crème of lotion is eigenlijk net zo goed. Hou er wel rekening mee dat je huid overgevoelig kan reageren op bepaalde producten, dus kies best voor een niet-geparfumeerde crème of lotion.

Extra tip: Gebruik een crème die rijk is aan vitamine E. Dit zorgt voor een sneller herstel en helpt om je huid te beschermen.

Zon op je huid

Tijdens je zwangerschap is je huid ook gevoeliger voor de zon. Dat betekent niet alleen dat je sneller kunt verbranden, maar ook dat de pigmentatie van je huid verandert, waardoor bruinachtige vlekken kunnen ontstaan. Die vlekken verschijnen meestal in je gezicht en worden daarom wel eens een ‘zwangerschapsmasker’ genoemd. Zelfs tijdens de winter kan je hier last van hebben.

Pigmentvlekken vervagen na je zwangerschap, maar, net als striemen, gaan ze nooit meer helemaal weg. Ook hier is voorkomen dus de boodschap. Blijf zo veel mogelijk uit de zon.  Kan het toch niet anders, vermijd dan zon op je gezicht door een hoed met een brede rand te dragen of een zonnecrème  aan te brengen op je gezicht. Ook hier kies je best voor een niet-geparfumeerd product, zodat je huid niet overgevoelig gaat reageren.

Bezoek deze pagina voor meer tips over je zwangerschap.