Genotsmiddelen tijdens de zwangerschap

Wat met sigaretten, alcohol, drugs en andere genotsmiddelen tijdens de zwangerschap? Heel wat genotsmiddelen zijn in onze maatschappij behoorlijk ingeburgerd en sociaal aanvaard. Maar is het wel oké om genotsmiddelen tijdens de zwangerschap zoals een sigaretje of een jointje op te steken of een pintje te drinken? De ongeboren baby krijgt alle voedingsstoffen die het nodig heeft via deze weg komen er soms ook ongewenste stoffen mee. Als de moeder genotmiddelen ineemt kan dit schadelijk zijn voor de baby.

Wat zijn genotmiddelen?

Wat verstaan we onder genotmiddelen? Genotsmiddelen hebben een aangename of stimulerende werking. Niet enkel voor het lichaam maar het kan ook voor mentale ontspanning zorgen. Doordat deze middelen een aangenaam effect bezorgen is de kans op verslaving groot. Als je veel gebruik maakt van genotmiddelen kan dit heel schadelijk zijn voor je ongeboren kind. Enkele voorbeelden van genotmiddelen zijn:

  • Nicotine
  • Cafeïne
  • Drugs en medicijnen
  • Alcohol

Genotsmiddelen tijdens de zwangerschapRoken tijdens de zwangerschap

Hierover bestaat geen twijfel: roken tijdens de zwangerschap is zeer schadelijk voor je baby.  Mama’s die roken tijdens hun zwangerschap hebben meer kans op een miskraam, of op een baby met een (te) laag geboortegewicht.

Door de nicotine in de sigaretten komen er minder voedingsstoffen en zuurstof bij de baby terecht, waardoor baby’s van mama’s die roken vaak een groeiachterstand hebben bij de geboorte. Maar ook als deze baby’s gezond geboren worden, zijn ze vaak onrustiger en huileriger dan baby’s van mama’s die niet roken. Bovendien lopen ze ook een sterk verhoogd risico op wiegendood.

Het roken van een elektrische sigaret zou minder schadelijk voor je zijn, maar ook met elektrisch roken moet worden uitgekeken bij zwangerschap. Nog altijd komt er namelijk een hoop nicotine het lichaam binnen, dus deze kunnen daarom ook beter vermeden worden.

Alcohol tijdens de zwangerschap

Wanneer je tijdens je zwangerschap alcohol drinkt, komt die ook terecht bij je baby.  Het alcoholpercentage in zijn bloed is even hoog als in het jouwe. Alleen is zijn kleine lijfje niet zo goed in staat om de negatieve effecten van alcohol op te vangen. Van overmatig alcoholgebruik tijdens de zwangerschap is het bewezen dat het kan leiden tot een miskraam, groeiachterstand en allerlei afwijkingen. Recente studies tonen ook aan dat er voor alcohol eigenlijk geen ‘veilige’ hoeveelheid bestaat en dat je, wanneer je zwanger bent, eigenlijk beter helemaal geen alcohol drinkt.

Medicijnen

Als je zwanger bent moet je heel voorzichtig zijn met medicatie. Maak voor je zwangerschap een afspraak met je huisarts of specialist om te bespreken welke medicijnen je wel mag gebruiken en welke niet. Als je medicijnen gebruikt die schadelijk zijn voor je baby is er in sommige gevallen een alternatief. Gebruik je medicijnen die niet op voorschrift zijn? Bij je bezoek aan de apotheek moet je zeker vertellen dat je zwanger zijn. De apotheek kan dan vertellen waar je mee moet oppassen.

Andere drugs tijdens de zwangerschap

Afhankelijk van welke drug je gebruikt en hoe vaak, verschilt het effect van je gebruik op je baby.  Maar de meeste drugs veroorzaken groeiachterstand of fysieke en mentale afwijkingen bij je baby, of verhogen het risico op vroeg- of zelfs doodgeboorte. Bovendien stelt men vast dat, net als bij alcohol en tabak, baby’s het moeilijk hebben wanneer ze het na de bevalling plots zonder al die genotsmiddelen moeten stellen. Deze kleintjes zijn dan ook vaak rusteloos tot hyperactief.

Wat met koffie?

Koffie bevat cafeïne, een stof met een stimulerend en een hongerremmend effect. Grote hoeveelheden cafeïne hebben ook een invloed op het ademhalingsstelsel. Baby’s van mama’s die tijdens de zwangerschap veel koffie drinken, moeten het na de geboorte plots zonder cafeïne stellen, wat kan leiden tot een verhoogde kans op wiegendood. Cafeïne zit trouwens niet alleen in koffie, maar ook in heel veel frisdranken. Opletten is dus zeker de boodschap.

Verslaving

Wie sporadisch een van de bovenstaande genotsmiddelen tijdens de zwangerschap gebruikt, kan die uiteraard makkelijk laten.  Maar wat als je eraan verslaafd bent?  En geef toe, het zijn echt geen uitzonderingen die moeite zouden hebben om hun kopje koffie, hun glaasje wijn of hun sigaretje te moeten laten.

Heel bruusk stoppen met het gebruik van genotsmiddelen tijdens de zwangerschap is eigenlijk nooit een goed idee.  Wanneer het je alleen niet lukt de bovenstaande genotsmiddelen te laten, probeer je het best af te kicken onder begeleiding van een arts.  Hij of zij heeft steeds het beste met jou en je baby voor en zal je niet veroordelen.  Maar om je baby de beste kansen te geven in het leven, is het absoluut noodzakelijk dat je het gebruik van genotsmiddelen tijdens de zwangerschap afbouwt, beperkt en zelfs stopzet.