De eerste zwangerschapssymptomen

Wist je dat je fysiek kan aanvoelen of je al zwanger bent of niet? Je moet niet noodzakelijk wachten totdat je menstruatie uit blijft om te weten of je mama wordt. Als je je lichaam goed kent en de veranderingen tijdig opmerkt, dan zullen de eerste zwangerschapssymptomen van de zwangerschap niet op zich laten wachten. Vanaf de bevruchting verandert er namelijk zo veel in je lichaam, dat het moeilijk is om geen veranderingen op te merken. Het zijn de eerste zwangerschapssymptomen. Lees er hier alles over!

zwangerschapssymptomen

De eerste zwangerschapssymptomen

Humeurschommelingen zijn een vast gerecht op het zwangerschapsmenu. Je herkent je oude zelf niet meer, waar is de vrolijkheid en de optimisme naartoe? Vanwaar komt de neerslachtigheid? Je partner merkt het ook aan je, het afsnauwen gebeurt zonder dat je erop voorbereid bent. Ook tranen vloeien te pas en te onpas. Achteraf gezien was het maar iets onbenulligs waarover je je zo hard voor hebt opgewonden. In alle eerlijkheid herken je de opvliegendheid niet terug in jezelf. En wat denk je van het voorval tijdens je wekelijkse etentje. Hier kan het al gaan over de eerste zwangerschapssymptomen.

Ook je zin in bepaald eten verandert, soms wel drastisch. Nu kan het zijn dat de geur van de zo anders geliefde frietjes je misselijk maken. Ook andere sterk ruikende voedingsmiddelen kunnen een heftige reactie bij jou ontlokken. Maak je niet ongerust, het komt bij heel veel vrouwen voor. Misselijkheid kan een eerste signaal zijn en komt bij heel veel vrouwen aan het begin van de zwangerschap voor.

Fysieke veranderingen

Je voelt hoogstwaarschijnlijk ook aan je borsten dat ze voller en steviger staan. De klieren in je borst reageren op de verhoogde aanwezigheid van oestrogeen en progesteron en worden daardoor groter en zwaarder. Elke aanraking van je borsten kan onprettig aanvoelen. Het komt wel vaker voor rond de menstruatie, maar deze keer zijn je regels nog lang niet in zicht. Wees dus niet misleid, controleer je menstruatiecyclus voor je een conclusie maakt. Ben je in de verste verte niet rond de eisprong of menstruatie? Dan zijn het zwangerschapssymptomen.

Ook een plotse vermoeidheid kan wijzen op een zwangerschap. Doordat je binnenste door de bevruchting op volle toeren draait – er moet immers voldoende bloed naar de baarmoeder worden gepompt – kun  je ook snel uitgeput raken. Het zal je verbazen dat je veel meer energie gebruikt voor dezelfde hoeveelheid werk.

Intussen begint je onderbuik zich voor te bereiden op de komst van een kindje en wordt er ruimte gemaakt. Je onderbuik voelt heel gespannen aan, je hebt precies een opgeblazen gevoel. Ook pijnlijke scheuten kunnen voorkomen.

Tijdens een zwangerschap maakt je lichaam extra veel progesteron aan, waardoor hoofdpijn kan ontstaan. Ben je het niet gewend om vaak hoofdpijn te hebben? Dan kan het zijn dat je zwanger bent.

De baarmoeder, waar het kindje de komende maanden zal vertoeven, bereidt zich voor en zet uit. Dit kan de druk op je urineblaas verhogen en ook je bezoekjes aan de kleine kamer worden steeds frequenter.

Heb je alle signalen goed op een rij en ken je, je lichaam goed, dan kan een zwangerschapstest je vermoedens uiteindelijk alleen maar bevestigen nog voordat je menstruatie uitblijft.