6 maanden zwanger

6 maanden zwanger! Je bent nu al een flink stuk over de helft van je zwangerschap heen en langzaam maar zeker zullen nieuwe (andere) zwangerschapskwaaltjes stilletjes aan de kop opsteken. Misschien kan de gedachte dat deze (latere) zwangerschapskwaaltjes de laatste fase van je zwangerschap aankondigen, je ongemakken wat verzachten.

6 maanden zwanger6 maanden zwanger: week 25

In de loop van week 25 zal je baby(tje) ongeveer 650 gram wegen en een dikke 33 cm groot zijn geworden. Het beendergestel van je baby is ondertussen weer flink steviger geworden en hij/zij krijgt steeds minder plaats in de vruchtwaterzak, waardoor je de bewegingen van je kleine buikenstamper nog intenser zal beleven.
Ook reageert je baby(tje) steeds meer op geluiden en zal hij/zij regelmatig opschrikken bij een hard en bruusk geluid. De baby gaat nu ook iets minder snel groeien, maar gaat vooral aan gewicht toenemen.

zwanger week 26Week 26 van je zwangerschap

Hoewel je baby(tje) na 6 maanden zwanger nog niet helemaal ontwikkeld is, heeft het ondertussen wel een aardige kans (70%) om nu ook buiten de baarmoeder te kunnen overleven.

Vermits echter de longetjes nog niet helemaal volgroeid zijn, en vermits je kleine spruit nog heel gevoelig is voor infecties, zal hij/zij zeker nog zeker enkele weken (in een warme couveuse) in nauwe observatie worden genomen! Uiteraard is het natuurlijk nog altijd het beste dat je baby(tje) de volledige termijn van je zwangerschap in je buik doorbrengt. Ondertussen is ook de huid van je buikenstampertje minder doorzichtig geworden en weegt hij/zij nu ongeveer 720 gram.

Veranderingen bij de mama
Mama krijgt ondertussen ook steeds meer last van harde buiken na 6 maanden zwanger. Maak je geen zorgen, deze contracties zijn horen nu eenmaal bij het normaal verloop van je zwangerschap. In tegenstelling tot een wee die meestal erg pijnlijk aanvoelt en met een zekere regelmaat terug komt, komen harde buiken zeer onregelmatig en zijn ze verder bijna pijnloos! Wel even opletten: Indien je heel veel last hebt van harde buiken (dat ze steeds vaker voorkomen), kan je toch het beste even je gynaecoloog raadplegen. Dit kan namelijk een eerste aanwijzing zijn dat je het wat rustiger aan moet gaan doen!

zwanger week 27Week 27 van je zwangerschap

Je kleine spruit is weeral flink bijgekomen, ondertussen weegt hij/zij nu bijna 850 gram en is je baby(tje) ongeveer 35cm groot. Rond deze tijd gaat je baby ook voor het eerst de oogjes openen.

Handige & nuttige Tips:

  • Heb je af en toe last van een jeukende buik, voet of schouder, dan kan een oliemassage door je partner redding brengen. (Let wel op dat de massageolie geschikt is voor zwangere vrouwen!).
  • Je kan misschien ook al wat advies inwinnen bij je gynaecoloog aangaande je ziekenhuisverblijf tijdens je bevalling. (Meestal is je gynaecoloog verbonden aan 1 bepaald ziekenhuis en kan hij/zij je de juiste informatie verschaffen aangaande inschrijvingen, reservaties, administratieve documenten die ingevuld moeten worden, zwangerschapsverlof…etc).
  • Hoe ver staat de kinderkamer?….hoog tijd om die af te werken!
  • Hebben jullie het geboortelijstje al afgewerkt en/of een pamperrekening geopend? (Vergeet dit niet in de geboortekaartjes te vermelden!)
  • Over geboortekaartjes gesproken, hebben jullie al een drukker? (Meestal wordt het volledige ontwerp van jullie geboortekaartjes bij de drukker al klaar gezet, en moeten jullie meteen na de bevalling nog slechts de volgende gegevens doorbellen: naam, geslacht, datum, uur, gewicht, grootte, kamernummer, eventueel telefoon op de kamer). Hoe sneller jullie deze gegevens doorgeven, hoe sneller de kaartjes gedrukt kunnen worden! Maak op voorhand goede en duidelijke afspraken met de drukker zodat zelfs in het weekend eventueel de kaartjes al gedrukt kunnen worden.

zwanger week 28Week 28 van je zwangerschap

In week 28 wordt nu ook voor het eerst je baby(tje) als levensvatbaar beschouwd
Rond deze tijd kunnen nu ook de longen van je baby lucht innemen en ontstaat er voor het eerst een verschil in gewicht tussen een jongen en een meisje.
Doorgaans wegen de meisjes in deze periode tussen 950 à 1110 gram en de jongens tussen 1030 à 1190 gram. Dit heeft waarschijnlijk iets met de piemel te maken…(lol). Je babytje is ook weer gegroeid en is nu ongeveer 36 cm groot.

Veranderingen bij de mama
Sommige mama’s kunnen nu nog maar moeilijk lang op een harde stoel blijven zitten en krijgen hier en daar al wat spataderen op de benen. Zie ook zwangerschapskwaaltjes

Handige Tips na 6 maanden zwanger

Misschien is het ook wel interessant dat jullie rond deze tijd ook al eens de kortste route naar het ziekenhuis bekijken…je weet maar nooit! Bespreek met je partner hoe je de verplaatsing naar het ziekenhuis wil aanpakken en vergeet daarbij je reistas niet klaar te zetten!

zwanger week 29Week 29 van je zwangerschap

Aan het einde van week 29 is je baby(tje) weeral flink gegroeid, hij/zij is ongeveer 37 cm en weegt nu 1100 gram.
De proporties/verhoudingen tussen hoofd, romp, ledematen van het lichaam van je babyt(je) zijn nu bijna optimaal.
Ook hebben de meeste baby(tjes) rond deze periode een eigen nacht en dagritme ontwikkeld, waardoor hun bewegingen ook regelmatiger zullen worden.
Sommige mama’s kunnen ook meer last te krijgen van brandend maagzuur.