5 maanden zwanger

PROFICIAT, je bent nu 5 maanden zwanger en zit nu officieel in de helft van je zwangerschap, eindelijk kan je nu pas echt beginnen genieten van je zwangerschap. De vroege zwangerschapskwaaltjes of ongemakken verdwijnen als sneeuw voor de zon en de (latere) zwangerschapskwaaltjes zijn er nog niet. Neem dus even (rustig) de tijd om 100% te genieten van je zwangerschap! Begin alvast maar aan je geboortekaartjes te denken want de bevalling komt dichterbij!

5 maanden zwanger: week 20

Je zwangerschap loopt als een trein en je baby(tje) groeit als kool!
Rond week 20 van je zwangerschap is je baby bijna 25cm groot en weegt hij/zij ongeveer 320 gram. Verder zijn er in deze periode weinig veranderingen en kan je rustig genieten van je zwangerschap.
Begin alvast maar aan je geboortekaartjes te denken want de bevalling komt steeds dichterbij!

Enkele handige en nuttige TIPS na 5 maanden zwanger:
Misschien kunnen jullie al eens rustig de tijd nemen in het ontwerpen van een geboortekaartje en het bedenken van een originele verpakking voor de suikerbonen. En als jullie nog geen kinderopvang of creche hebben vastgelegd dan wordt dit nu wel echt de hoogste tijd!
Doorgaans moet je toch tussen de 8 en de 12 maanden op voorhand een kinderopvang vastleggen. De wachtlijsten bij een goede creche kunnen soms tot 1 jaar oplopen!

5 maanden zwangerWeek 21 van je zwangerschap

Je baby(tje) is super actief en je kan hem/haar nu ook heel goed voelen, als het even meezit kan zelfs papa af en toe ook al meegenieten! Aan het einde van week 21 is je baby(tje) 27,5 cm groot en weegt hij/zij bijna 400 gram.

Veranderingen bij de mama
Het kan zijn dat je rond deze periode ietwat sneller buiten adem geraakt doordat de groter wordende baarmoeder steeds meer op je borst gaat drukken.

zwanger week 22Week 22 van je zwangerschap

Je baby is ondertussen weeral flink gegroeid, hij/zij is nu bijna zo groot als een meetlat (29 cm) en weegt ongveer 435 gram. Wist je dat je baby(tje) voornamelijk slaapt op het moment dat jij actief bent en dat hij of zij actiever wordt op het moment dat jij het wat rustiger aan doet! Hij/of zij wordt letterlijk in slaap gewiegd door jou bewegingen.

Veranderingen bij de mama
Grotere (zwaardere) maaltijden kunnen je soms minder goed bekomen, soms is het dan beter wat regelmatiger te eten met kleinere (lichtere) porties.

Week 23 van je zwangerschap

Het skelet, de botten en de schedel van je baby(tje) ontwikkelen zich verder, en worden steeds harder. Door het vele bewegen van je baby(tje) zijn de spieren ondertussen ook flink sterker geworden. In de loop van week 23 zal je baby(tje) een kleine 500 gram wegen en 30 cm groot zijn. Bij de mama zijn er ondertussen geen noemenswaardige veranderingen of zwangerschapskwaaltjes bijgekomen.

zwanger week 24Week 24 van je zwangerschap

Ondertussen is je buikstampertje weeral flink gegroeid, 32 cm en weegt hij/zij rond de 525 gram.

Veranderingen bij de mama
Maak je maar niet ongerust als in in deze periode soms een stekende pijn in je zij voelt, doorgaans zijn het de spieren van je baarmoeder die zich aan het uitrekken zijn. Natuurlijk kan het nooit geen kwaad dit even aan je gynaecoloog te melden bij je volgend bezoek. Mocht je al een hele tijd down zijn en/of een depressief gevoel hebben, laat dit dan ook zeker even weten aan je gynaecoloog!