4 maanden zwanger

Het 1ste trimester (tevens ook het meest cruciale gedeelte) van je zwangerschap is achter de rug! Je bent 4 maanden zwanger. Jij en je baby(tje) kunnen nu volop genieten van de zwangerschap, en rustig de tijd nemen om elkaar wat beter te leren kennen. De meeste (vroege) zwangerschapskwaaltjes verdwijnen langzamerhand, en voor vele (toekomstige) ouders is na 4 maanden zwanger  een moment van bezinning, rust en ontspanning.

4 maanden zwanger: week 15 

Aan het begin van deze 15de week is je kleine spruit al zo groot als een theelepeltje (12 cm) en weegt hij/zij een kleine 95 gram.

Er groeien nu ook kleine donshaartjes (lanugo) over het hele lichaam en dit om de huidsmeer ook wel vernix genoemd, mooi op haar plaats te houden. De huidsmeer zorgt dat je baby beschermt wordt tegen allerlei infecties, en dat hij/zij, zijn of haar temperatuur behoudt. Verder zorgt de huidsmeer ook voor een makkelijke en vlotte doorgang tijdens de bevalling.

Veranderingen bij de mama
Mama wordt een beetje actiever na 4 maanden zwanger en heeft steeds minder last van vermoeidheid.
Het is wel best mogelijk dat je huidskleur rond deze periode ietwat gaat verkleuren en dat de rand rond je tepels iets donkerder wordt. Vele (toekomstige) moeders ondervinden wel een onregelmatige en lastige stoelgang. Een aangepast dieet en voedselpatroon kan wonderen doen!
16 weken zwanger

4 maanden zwangerWeek 16 van je zwangerschap

Je zal je zwangerschap voor de directe omgeving nog moeilijk kunnen verbergen …. je buikje is de grote verrader! Ondertussen is je baby(tje) weeral gegroeid, hij/zij is nu zo groot als een half meetlatje (15cm) en weegt ongeveer 123 gram.
De kans is ook groot dat je rond deze tijd je baby(tje) voor het eerst ook daadwerkelijk zal kunnen voelen, al kan dit bij iedere vrouw en zwangerschap sterk variëren! De teen en vingernageltje bij je kleine spruit zijn nu ook volledig ontwikkeld.

Week 17 van je zwangerschap

Rond de 17de week van je zwangerschap is je baby(tje) bijna 18cm groot geworden, en weegt hij/zij ook al bijna 150 gram!

Al zijn de oogjes van je baby nog steeds gesloten, toch kan zij/hij reeds licht en donker onderscheiden. Ook kan je baby(tje) nu geluiden horen, je kan dus maar beter opletten wat je zegt! (lol) Natuurlijk kan je baby(tje) niet verstaan/horen wat jullie zeggen, de geluiden die zij/hij opvangt klinken erg dof en hol, net zoals je onder water zou zwemmen! Een mooi klassiek muziekje echter, zal je baby(tje) altijd wel weten te appreciëren en wie weet wordt hij/zij later wel een 2de Mozart!

zwanger week 18Week 18 van je zwangerschap

Jullie kleine duimeling is ondertussen een echte super atleet geworden en om zijn/haar motoriek te oefenen beweegt hij/zij nu zowat voortdurend!
Op het einde van de 18de week zijn de turnoefeningetjes van jullie kleine spruit soms zo geweldig, dat mama ze misschien voor het eerst echt gaat kunnen voelen. Jullie mogen natuurlijk niet vergeten dat jullie baby(tje) ondertussen al meer dan 20 cm groot is, en nu bijna 200 gram weegt!

Week 19 van je zwangerschap

De meeste van de toekomstige mama’s kunnen nu hun kleine ukkepuk pas echt goed voelen. Maak je vooral geen zorgen als dit bij jullie nog niet het geval zou zijn, sommige baby(tjes) zijn nu éénmaal wat rustiger dan andere!

Je klein buikstampertje is nu een dikke 22cm groot en weegt nu bijna 250 gram
Rond deze tijd zijn ook de tandjes in het gehemelte gevormd, en worden de oorsprongkelijke donshaartjes (lanugo) vervangen door een iets vollere soort.