3 maanden zwanger

Proficiat, je bent 3 maanden zwanger! Nog eventjes en de meest cruciale en/of kwetsbare embryonale fase (ontwikkeling van de foetus), zit er op! Weldra kunnen jullie (eindelijk) het grote nieuws aan vrienden en familie vertellen.

3 maanden zwanger: week 10

Aan het begin van de 10de week van je zwangerschap is je baby(tje) zo groot als een klein speelauto(tje) (4,5 cm) en weegt hij/zij zo’n 5 gram. Ondertussen zijn ook de polsen en de enkels al goed ontwikkeld, zijn de teentjes en de vingertjes goed zichtbaar geworden, en hebben de oortjes zich nog meer verfijnd. Op het hoofdje beginnen zich de eerste haartjes te vormen! Met een beetje geluk kan de gynaecoloog tijdens de volgende echo ook het geslacht (meisje of jongen) van je baby(tje) onthullen.

Sommige toekomstige ouders kiezen ervoor niet op voorhand het geslacht van hun baby(tje) te weten….als het maar gezond is! Toch is het wel makkelijk op voorhand het geslacht te weten, al was het maar om jullie babylijstje (uitzet) samen te kunnen stellen. Hebben jullie trouwens al een naam gedacht want daar kan je na 3 maanden zwanger gerust over na gaan denken? Hulp nodig? Zie babynamen op babyplaza.be.

3 maanden zwangerWeek 11 van je zwangerschap

Aan het einde van deze week zijn zowat alle belangrijkste organen gevormd, en moet je baby(tje) alleen nog flink groeien voor het geboren kan worden.

De kans dat je baby(tje) na de 11ste week nog één of andere afwijking zou ontwikkelen is nu wel heel klein geworden. Jullie hebben nu wel lang genoeg het grote geheim bewaart, tijd om vrienden en familie op de hoogte te brengen!
Ondertussen is jullie spruit weeral een flinke scheut gegroeid (5,5 cm) en weegt hij/zij rond de 10 gram.

zwanger week 12Week 12 van je zwangerschap

Nu dat de meest belangrijkste organen zijn ontwikkeld, groeit je baby(tje) nog sneller! Hij/zij is nu een kleine 7cm groot en weegt ongeveer 30 a 35 gram.
Rond deze periode zijn ook de hersenen van je baby(tje) zowat volledig gevormd, en ontwikkeld je kindje haar/zijn 1ste reflex(jes). De oogleden zijn volledig gevormd en zullen zich tot zowat de 7ste maand sluiten om zoveel mogelijk de oogzenuwen te beschermen. Je baby(tje) is nu ook in staat te duimzuigen, en al voel je je kindje nog niet bewegen, nog nooit voordien was hij/zij zo actief!

Veranderingen bij de mama
Door het aanmaken van diverse zwangerschapshormonen in je lichaam, kan het zijn dat je in deze periode wat meer oncontroleerbare emotionele schommelingen ondervindt en/of wat verdrietig voelt. Maak je maar geen zorgen, dit is heel normaal en gaat ook weer van zelf over! Langzamerhand ga je ook veel minder last van misselijkheid ondervinden.

zwanger week 13Week 13 van je zwangerschap

Ondertussen bereik je langzamerhand het einde van het 1ste trimester van je zwangerschap. In week 13 is je baby(tje) ongeveer 8 cm groot en weegt hij/zij een kleine 30 gram. Langzaam maar zeker wordt er in het mondje van je baby(tje) ook plaats gemaakt voor de tandjes, en beweegt het hoofdje vlekkeloos in alle richtingen.

Veranderingen bij de mama
Het buikje van mama begint nu zichtbaar groter te worden doordat de baarmoeder flink is gaan uitzetten. De gynaecoloog kan nu ook makkelijker een 1ste inwendig onderzoek doen. Rond deze periode zal je gynaecoloog waarschijnlijk ook het “Downsyndroom” (mongolisme) controleren.

Week 14 van je zwangerschap

Aan het einde van week 14 weegt je baby(tje) ongeveer 55 gram en is hij/zij weerom stevig gegroeid. (kleine 9 cm) Al zal je baby(tje) onophoudelijk liggen bewegen, nog steeds zal je daar niets van merken. Het bewegen van je baby zal pas binnen enkele weken echt voelbaar zijn.

Veranderingen bij de mama
De baarmoeder van mama blijft maar groeien en drukt steeds meer op mama’s blaas, waardoor ze steeds vaker moet gaan plassen! De placenta is nu volledig functioneel, produceert hormonen en zorgt ervoor dat je baby(tje) voedsel en zuurstof krijgt via de navelstreng.