2 maanden zwanger

2 maanden zwangerWeek 5 van je zwangerschap

Ondertussen ben je al in de 5de week van je zwangerschap en 2 maanden zwanger!
In deze periode kiezen de meeste (toekomstige) ouders een gynaecoloog die heel de verdere zwangerschap zal opvolgen. Tijdens je eerste zwangerschapscontrole zal de gynaecoloog samen met jou de voorgeschiedenis van je medisch dossier doornemen, en je aan een eerste reeks routine onderzoeken onderwerpen.

Hij/zij zal waarschijnlijk ook een urine en een bloedstaal nemen om verdere onderzoeken te doen. Meestal mag je dan al na enkele dagen even telefoneren om de resultaten van deze onderzoeken te krijgen. Indien er geen afwijkende resultaten werden vastgesteld, worden deze meestal tijdens het 2de bezoek (3 weken later) verder besproken.

Veranderingen bij je baby na 2 maanden zwanger

De ruggengraat, de hersenen en het zenuwstelsel van de embryo zijn zich al volop aan het ontwikkelen. Al is je baby(tje) nog maar zo groot als een korreltje rijst (2mm), toch heeft het al een hoofdje en een staartje.

Veranderingen bij de mama na 2 maanden zwanger
De borsten worden steviger, staan meer gespannen en kunnen een pijnlijk drukkend gevoel geven De ring rond de tepel kan donkerder worden van kleur, en het kan zelfs al zijn dat je borsten al wat melkvocht afgeven. Veder zijn er natuurlijk ook de gebruikelijke zwangerschapskwaaltjes.

zwanger week 6Week 6 van je zwangerschap

Aan het begin van de 6de week is je kleine spruit (embryo) zo groot als een rozijntje (5 à 6mm). Na 6 weken is je baby weeral flink veranderd. Het staartje is al een flink stuk korter geworden en het hoofdje steekt nu wat meer uit.
Ondertussen heeft je baby ook al twee oogjes gekregen (al staan deze nog heel ver uit elkaar), en wordt het mondje gevormd. Ook zijn er al hele kleine stompjes zichtbaar, die later verder zullen ontwikkelen tot de ledematen. (zie foto)
Verder is er ook reeds een zeer primitieve vorm van bloedcirculatie in de baby ontwikkeld.

Week 7 van je zwangerschap

Ondertussen ben je 7 weken zwanger en je baby(tje) is nu een flinke centimeter groot geworden! De ledematen zijn ondertussen ook weeral flink gegroeid en ook de vingertjes en de teentjes zijn zich aan het ontwikkelen. Het hartje heeft ondertussen ook al 4 kamers gekregen en zorgt nu voor de bloedcirculatie.

Veranderingen bij de mama
Het zwangerschapshormoon kan er wel eens voor zorgen dat de mama soms wat meer last kan hebben van een wisselend humeur. Ook kan het zijn dat je steeds meer moet gaan plassen en dat je vaker misselijk wordt.

zwanger week 8Week 8 van je zwangerschap

Tijdens de 8ste week van je zwangerschap gaat het hartje van de baby met een grote regelmaat kloppen. Dit zal je ook te zien en te horen krijgen bij je volgend bezoek aan de gynaecoloog. De voornaamste organen bij de baby zijn nu aanwezig, al moeten ze nog verder ontwikkelen. Ondertussen is de foetus al 2 cm geworden!

Week 9 van je zwangerschap

Proficiat, vanaf nu is je embryo officieel een foetus geworden! Je baby(tje) weegt ondertussen al 2 gram en is nu ongeveer 3 cm groot.
Ogen, oren, mond en neusje ontwikkelen zich nu razend snel en ook het skelet begint zich duidelijk te vormen. Je baby(tje) begint ook stilletjes aan zijn/haar kleine handjes en voetjes te bewegen, zelf zal je er echter nog niets van merken.

Veranderingen bij de mama
Mama begint een buikje te krijgen!
Dit heeft echter niet met de groei van de baby zelf te maken, maar met de beschermende vloeistof v/d baarmoederzak waarin de baby zich aan het ontwikkelen is. De baarmoederzak is nu zo groot als een kippenei!