1 maand zwanger

1 maand zwanger

Merk je vreemde veranderingen in je lichaam zoals vermoeidheid of continu plassen? Dan is er een mogelijkheid op zwangerschap. In de eerste maand van de zwangerschap kun je enkele typische zwangerschapssymptomen ervaren, maar fysiek verandert er niet veel. Wat gebeurt er in je lichaam als je 1 maand zwanger bent?

1. Zwangerschap bevestigen

Je kunt wel een vermoeden hebben van zwangerschap, maar zekerheid is toch een prioriteit. Gebruik een zwangerschapstest van de apotheker (deze zijn 99% correct). Je ziet het resultaat meteen. Is deze test positief? Maak een afspraak bij je huisarts voor een bloedafname. Geeft deze test ook aan dat je positief bent? Proficiat je bent zwanger!

2. Wat gebeurt er binnenin je lichaam als je 1 maand zwanger bent?

Wel je bent in deze periode natuurlijk zwanger geworden, en dat kan natuurlijk alleen als 1 van je eicelletjes werd bevrucht door een mannelijke zaadcel.

Onmiddellijk na deze bevruchting begint de eicel zich te splitsen en worden er meerdere celgroepen gevormd waaruit de baby zich verder zal ontwikkelen.

Eenmaal in de baarmoeder aangekomen heeft de eicel zich al ontelbare keren gedeeld, en zal het zich gaan nestelen in de ondertussen verdikte slijmlaag van je baarmoeder. Indien de eicel zich niet in de baarmoeder nestelt spreekt men van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Hier zal de eicel gevoed worden tot het moment (13-14de week) dat de placenta deze taak overneemt.

Tijdens de eerste 4 weken gaat je lichaam door veel veranderingen, niet enkel hormonaal maar ook lichamelijk. Je zal de eerste zwangerschapssymptomen vertonen en zult last krijgen van de eerste zwangerschapskwaaltjes. Mogelijk kun je aan het eind van de eerste maand een afspraak maken met je gynaecoloog. De embryo is nu ongeveer 0.2 cm groot.

3. Wat moet je doen als je 1 maand zwanger bent?

Eet gezond en gevarieerd. Ben je te misselijk om te eten? Neem dan extra supplementen zoals foliumzuur of vitamine D deze kunnen de misselijkheid onderdrukken. Buiten de misselijkheid onderdrukken zullen deze vitaminen ook het risico op neurale buisdefecten (open rug of gespleten lip) verminderen.

Ben je een roker of rookt je partner, dan is nu het moment om te stoppen. Roken kan meer schade toebrengen dan je denkt. Je baby zal kleiner zijn maar zal ook afwijkingen hebben. Heb je hulp nodig om te stoppen? Raadpleeg je huisarts of verloskundige.

4. Evolutie van de embryo in de eerste maand

Als je 1 maand zwanger bent gebeurt er al veel met de embryo en begint de embryo echt een baby te worden.

  • De baby heeft na 4 weken een hartje en een maag. De belangrijkste organen beginnen zich te vormen.
  • De ledematen zijn nog niet duidelijk te zien.
  • Het zenuwstelsel begint te ontwikkelen
  • De zintuigen beginnen zich te ontwikkelen
  • De embryo drijft in de vruchtwaterzak, de navelstreng is in aanmaak.

Let op! In de eerste maand van de zwangerschap heeft bijna 20% van de vrouwen een miskraam. Raadpleeg je dokter als je zwangerschapssymptomen stoppen en je veel bloedverlies hebt.

5. De familie voorbereiden

Je bent zo gelukkig met je zwangerschap dat je het aan iedereen wilt vertellen. Heb je al kinderen, dan betrek je die best zo snel mogelijk. Leg hen uit dat ze een zusje of broertje zullen krijgen. Kinderen merken veranderingen heel snel, daarom vertel je het hen het beste meteen. Wacht je liever tot je bevestiging hebt door een echografisch onderzoek, bespreek dan een gezinsuitbreiding en vraag of ze het zouden leuk vinden om een zusje of broertje te hebben.